pondělí 24. září 2012

Knižní zpověď III - Knižní nej

 Více info zde.

1. Tradičně: Jaké je tvé nejoblíbenější dílo?
Nejoblíbenější... hmm... abych pravdu řekla, zrovna teď je to Vinnetou, ale... mám hodně oblíbených knížek a je fakt těžký vybrat jen jednu jedinou, tu nejoblíbenější, protože každé dílo mám ráda z jiného důvodu. Mezi má oblíbená určitě patří Jana Eyrová či Já, Claudius (to si chci hodně brzy přečíst znovu). A lhala bych, kdybych nezmínila Harryho Pottera, přece jen se na mém mládí hodně podepsal.

2. A autor?
Shoko Hidaka (pardon, pletu sem mangu). Nejoblíbenější autor... ne vždycky mám ráda od jednoho autora úplně všechno, takže nějakého velkého oblíbence nemám. Ale Karel May v mém pětimístném žebříčku figuruje už víc jak deset let beze změny, takže... Ne, že by psal kdovíjak úžasně a můj milovaný Charlie je velká Mary Sue, ale... no o tom možná jindy.

3. A nejhorší dílo, jaké jsi četl/a?
Já věřím svému vkusu. Pokud si knížku vyhlédnu sama, většinou z ní nejsem zklamaná, takže ani nenarazím na nějaké hrůznosti... ale právě dočtení Zbabělci se zařadili do kolonky: nikdy víc!

4. Jaký byl nejvíc fuj fuj autor?
Co to je za otázku? U každého autora, co jsem četla, ale i v každé knížce, si vždycky najdu něco, co mě osloví...

5. Jaká je ta žena s velkým Ž?
Minerva McGonagallová.

6. Jakou máš nejméně rád/a?
Nemám tušení...

7. Jakého muže máš nejraději?
Karl aka Old Shatterhand, Severus Snape, inspektor Javert (Bídníci), Claudius (Já, Claudius) a pravděpodobně ještě pytel dalších, kteří se mi zrovna nevybavují. A Kotomine Kirei (Fate/Zero).

8. Kterého bys naopak nejraději praštil/a pánví?
Danny Smiřický ze Zbabělců... ten kluk mi fakt lezl docela na nervy.

9. Jaké nejoblíbenější zvíře/věc se vyskytuje v knížce?
Nemám žádné oblíbené...

10. Jaké je tvé nejneoblíbenější zvíře/věc v jakékoliv knize?
Nemám.

11. Jaká knižní obálka se ti líbila nejvíce?
Můj nejnovější přírůstek do knihovničky. Obálka mě zaujala, tak jsem si knížku musela pořídit :D (Jsou tu pravděpodobně hezčí obálky, ale tohle je ještě žhavě v mé paměti. Už se nemůžu dočkat, až ji začnu číst, ale asi si ještě chvilku počkám).

12. Jakou naopak zkazili?
Viděla jsem horší, ale ty knížky nevlastním, ani jsem je nečetla, tak na ně nechci poukazovat. Neříkám, že tahle obálka je úplně špatná, ale něco mi na ní vadí. Knížka je fajn, co si pamatuju :)

13. Nejlepší přítel, se kterým si můžeš popovídat o knihách?
Nerada se zmiňuju o většině knížek, které zrovna nejsou na seznamu naší povinné literatury a literatury ke státnicím, protože pak jen lítaj dotazy: ty máš čas na něco jinýho než na povinnou četbu? No, nemám, ale stejně čtu i zahraniční autory, protože by mi jinak hráblo.

14. Jaké je pro tebe to nejlepší místo na čtení knih?
Stůl, postel, křeslo... cokoliv :D

15. Na jakém nejhorší místě jsi četla knihu?
Já čtu knížky jen na normálních místech...

16. To nejvíce zajímavé místo, kde jsi vůbec četl/a nějakou knížku?
Viz 15

17. Co je při čtení knih to nejlepší?
Poznávání jiných světů/států/charakterů, možnost prožít něco, co se jinak nedá, nebo na to nejsou možnosti, popřemýšlet si o problémech, které jsou mé realitě vzdálené etc.

18. Co je naopak tou zápornou částí?
Občas už nevím, jak si sednout/lehnout a bolí mě záda :D

19. Jaká je nejhezčí zfilmovaná verze?
Hmmmm... kdysi jsem viděla čtyřdílný film/seriál Bídníci s G. Depardieuem a Johnem Malkovichem (proto mám taky tak ráda Javerta :D), který se mi fakt líbil a donutil mě Bídníky přečíst. A taky se mi moc líbí Trója, i když v ní nejsou žádní bohové a odehrává se pár dní a ne deset let... Narnie je taky hezká, Harry i Pán prstenů... já jsem nenáročný divák, nepotřebuju, aby film následoval knížku slovo od slova. Co je na tom být trochu kreativní?

20. A co naprosto zkazili?
Já vám ani nevím...

21. Jaký byl tvůj nejdelší čas, kdy jsi bez přestávky četla knížku?
Co je bez přestávky? Když teda vyloučím cesty pro pití/jídlo/na záchod, tak možná i deset i víc hodin.

22. Jaká byla tvá nejkratší (ve větách) knížka?
Asi nějaká dětská... pokud jsem teda nečetla nějakou bez interpunkce :D

23. Jaká byla vaše nejdelší kniha, co jste kdy přečetli?
Anglická verze pátého dílu Harryho Pottera má 766 stran. Teď je jen otázka, jestli jsem tu knížku fakt přečetla v angličtině celou...

24. Jakou knížku jsi vzdala po nejméně přečtených stránkách?
Já knížky nevzdávám... pokud je nepřečtu, je to proto, že je musím vrátit do knihovny, a zapomenu si je půjčit znovu, nebo začnu číst něco zajímavějšího a k té nedočtené se nevrátím... ne, to není vzdávání :D Je jen stále rozečtena na dobu neurčitou :D

Žádné komentáře:

Okomentovat